Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Γιώργος Δεληγιαννάκης, "Διακρίσεως αγώνας άγονος", για τον Περεγρίνο στο the books' journal.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της ύστερης αρχαιότητας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου Γιώργος Δεληγιαννάκης δημοσίευσε εκτενές κείμενο κριτικής ανάλυσης για τον Περεγρίνο στο the books' journal, (τεύχος 153, σελ. 60), με τίτλο "Διακρίσεως αγώνας άγονος". Εδώ ένα απόσπασμα, εν καιρώ πλήρες -αγοράστε το τεύχος, και ακόμη καλύτερα κάντε στον εαυτό σας δώρο μια ετήσια συνδρομή του the books' journal / του περιοδικού για τα βιβλία∙ είναι η υψηλότερου κύρους, η σοβαρότερη επιθεώρηση για τα γράμματα και τις τέχνες στη χώρα σήμερα (με ετήσια συνδρομή της ηλεκτρονικής έκδοσης μόνο 25 ευρώ). 

 Τεύχος 153

"(...) Συνδυάζοντας αρχαιογνωστική παιδεία, συστηματικό συγγραφικό μόχθο και πολυετή μελέτη, καθώς και φαντασία, καταφέρνει να περιγράψει με γλαφυρό τρόπο ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών μιας μακρινής εποχής, πολλές από τις οποίες οι αρχαίες πηγές συνήθως παραλείπουν. Η αποτύπωση της εποχής είναι πλούσια, γοητευτική και ιστορικά αξιόπιστη, χωρίς ακαδημαϊσμούς και εξιδανικεύσεις και με την προφανή πρόθεση του συγγραφέα να κατανοήσει την εποχή μέσα στην οποία ενεργούν οι ήρωές του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των χριστιανών και της κοινής πορείας του ήρωα μαζί τους. Σε αντίθεση με τις σαφώς προκατειλημμένες απόψεις του Λουκιανού, ο Νικολής μεταφέρει στον αναγνώστη μια ρεαλιστική αναπαράσταση της ζωής των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων εντός του ιστορικού τους γίγνεσθαι εξηγώντας μέσω της πλοκής του έργου και κυρίως της συμπεριφοράς του ήρωα τις ποικίλες αντιδράσεις που προξενούσε το ανατρεπτικό τους μήνυμα και η απόκοσμη συμπεριφορά τους στους ανθρώπους της εποχής εκείνης.
Οι περιγραφές για τη ζωή στις πόλεις τις οποίες ο Περεγρίνος επισκέπτεται και που είναι ορισμένες από τις σπουδαιότερες του ελληνορωμαϊκού κόσμου, μεταφέρουν με ρεαλιστικό τρόπο καταστάσεις και εικόνες της εποχής. Καρπός του επιτυχημένου συνδυασμού των πλούσιων διαβασμάτων, φιλολογικών και μη, και της μυθοπλαστικής τέχνης του συγγραφέα, ο Περεγρίνος του Νικολή αναπαριστά με σπάνια διεισδυτικότητα, αφηγηματική δεξιοτεχνία και ευαισθησία τη ζωή και το πεπρωμένο μιας συναρπαστικής και ενδεχομένως παρεξηγημένης προσωπικότητας, η οποία αποκαλύπτεται απροσδόκητα οικεία στους καιρούς μας".