Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Πελαγία Κυριαζή: An image, an Eidólon / Μια εικόνα, ένα Είδωλο.



Στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», από χτες έως και τις 15 Ιουλίου, η έκθεση της έξοχης ζωγράφου Πελαγίας Κυριαζή, που πια συγκαταλέγεται και στους πολύ καλούς μου φίλους. Δυστυχώς δεν ήμουν Αθήνα στα εγκαίνιά της χτες, θα δω τα έργα της περαστικός από την πόλη προς το τέλος του μήνα. 

Μεταφέρω αυτούσια από την πρόσκληση - ενημερωτικό δελτίο: 

"Σχέδια με λευκή κιμωλία σε μαύρο χαρτί, χρωματικά έργα μικτής τεχνικής με σινική μελάνη, κάρβουνο, ακρυλικά και χρωματιστά ρινίσματα παστέλ και μοναδικές μεταξοτυπίες σε βιομηχανικό γυαλόχαρτο συνθέτουν τη δουλειά που παρουσιάζει η ζωγράφος Πελαγία Κυριαζή.

Η έκθεση, που αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες, έχει ως βασικό κορμό το σχέδιο στις διάφορες εκφάνσεις του, σε ένα παιχνίδι με το αρνητικό-θετικό.

Την έκθεση συνοδεύει πολύπτυχο που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου."


Εσωτερικά τοπία μιας νηφάλιας όμως πολύ δυνατής ευαισθησίας, αν μου επιτρέπεται να πω, μιλώντας γενικά για τη ζωγραφική της Π.Κ.


Η ίδια για τα εκτιθέμενα έργα της σημειώνει: "Φέρνω στη σκέψη μου τα σχέδια με τη δυναμική του ημιτελούς, τα skizze, όπως τα αποκαλούσε ο Γύζης, που σε απελευθερώνουν από το να ολοκληρώσεις το φινίρισμα της τεχνικής. Το σκίτσο είναι η αρχική σου εντύπωση. Μπορείς να τo εντείνεις, τόσο ώστε να γίνει κατανοητή η πρώτη σύλληψη, η εσωτερική σου ορμή, η οικειότητα με το είναι σου." 

[εκφραση -γιαννα γραμματικοπουλου / Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα / Τρ, Τετ, Παρ 11.00-20.00, Τετ 11.00-18.00, Σαβ 11.00-15.00, Κυρ Δευ κλειστά.]


Για την Πελαγία Κυριαζή και παλιότερες αναρτήσεις (1, 2, 3).