Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Τετάρτη 23/11/2022, 20.00, στον Πολύχρωμο Πλανήτη.


Το Βιβλιοπωλείο Πολύχρωμος Πλανήτης σάς προσκαλεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 20.00 στο πλαίσιο των λογοτεχνικών βραδιών μας σε μία παρουσίαση – συζήτηση για το έργο του συγγραφέα:
ΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΟΛΗ
-----
ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΩΡΑ 20:00
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΠΛΑΝΗΤΗ
Ο συγγραφέας Αντώνης Νικολής
και η φιλόλογος-γλωσσολόγος
Βασιλική Ζάππη ανατρέχουν, συζητούν, διερευνούν στοιχεία της μορφής και του περιεχομένου στο έργο του πρώτου:
- Το Σκοτεινό Νησί (2008, 2019),
- Διονυσία (2012),
- Ο Δανιήλ πάει στη θάλασσα (2014),
- Ο θάνατος του μισθοφόρου (2016),
- Το γυμναστήριο (2018).
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
• Η παρουσίαση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Πολύχρωμος Πλανήτης Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕΕ, τηλ. 210.8826600
-----
Λίγα λόγια για τον Αντώνη Νικολή:
Ο Αντώνης Νικολής γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, την περίοδο που ο πατέρας του ειδικευόταν στην ακτινολογία. Μετά το 1963 η πατρική οικογένεια εγκαθίσταται στον τόπο καταγωγής της, την Κω. Το 1979 αρχίζει τις σπουδές του στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία εγκαταλείπει τρία χρόνια αργότερα για την κλασική φιλολογία στην ίδια πόλη, που όμως θα ολοκληρώσει στη φιλοσοφική Αθηνών. Υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του, και τα αμέσως επόμενα κοντά δεκαπέντε χρόνια εργάζεται στο νησί της Κω ως φροντιστής φιλόλογος. Το συγγραφικό του έργο, ύστερα από ένα μικρό και μάλλον αδόκιμο πέρασμα απ’ το θέατρο, αναπτύσσεται και ανελίσσεται αποκλειστικά στον χώρο της πεζογραφίας. Εκδοτικά πρωτοεμφανίζεται με «Το Σκοτεινό Νησί» (2008), μεταγραφή σε νουβέλα του ομώνυμου θεατρικού του του 2001, (νουβέλα που επανεκδόθηκε αναθεωρημένη το 2019), ακολουθεί το πρώτο γνήσιο και εξ υπαρχής πεζό του, κι αυτό νουβέλα, «Ο Δανιήλ πάει στη θάλασσα», γραμμένο το 2009 αλλά εκδομένο το 2014, προηγήθηκε εκδοτικά το 2012 η μεταγενέστερη «Διονυσία», το πρώτο του μυθιστόρημα, στη συνέχεια, και πάλι μυθιστόρημα, «Ο θάνατος του μισθοφόρου» (2016), και δύο χρόνια αργότερα, η τρίτη νουβέλα, «Το γυμναστήριο». Στο διάστημα 2012 - 2016, εποχή μετά τη χρεωκοπία, παρακινούμενος, αρθρογραφεί, κυρίως σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, με ιδιοσυγκρασιακό βέβαια τρόπο και στα όρια της επιφυλλίδας, σχετικά με τα διαδραματιζόμενα τότε στον πολιτικό ή κοινωνικό χώρο, ενασχόληση για την οποία εν πολλοίς μετάνιωσε. Από το 2015 έως το 2022, με ένα μικρό διάλειμμα,αφιερώθηκε στο τελευταίο του πόνημα, το ιστορικό μυθιστόρημα «Περεγρίνος», μια μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία του 2ου αιώνα μ.Χ., της εποχής της Β’ Σοφιστικής και του Αρχαίου Μυθιστορήματος, κείμενο που τελεί υπό έκδοση.
Το έργο του Αντώνη Νικολή κυκλοφορεί από μικρούς εκδοτικούς οίκους, κινείται και συζητιέται, κάποτε και με ένταση, ωστόσο στο περιθώριο του δημόσιου λόγου. Όσοι εκτιμούν την αξία των κειμένων του θεωρούν πως αυτό συμβαίνει, γιατί πέρα από τη δύναμη καθαυτή του έργου που δείχνει να αγνοεί τους οικείους νεοελληνικούς κοινούς τόπους, επιπλέον ξενίζει με την πιο δύσκολη ελευθερία που περιέχει, αυτήν που συνεπάγεται στον πυρήνα της η ειρωνεία, να γυμνωθεί ο λόγος από κάθε σύμβαση, ακόμη και αναγκαία σύμβαση, συνθήκη η οποία στα εγχώρια πράγματα επιτρέπεται να υφίσταται μόνο μεταφρασμένη, εισαγόμενη.
Ο Αντώνης Νικολής διατηρεί το ηλεκτρονικό ιστολόγιο: http://antnikolis.blogspot.com/

Σας περιμένουμε!!!